Школа српског језика ЈУМИ је тим сертификованих професора који води Јулија Минлигалеева. Наши професори српског језика имају високо образовање за наставу српског језика и матерњи су говорници. Поред тога, обучили смо их да предају српски језик говорницима руског, знају како и којим редоследом да изнесу информације како би се знање упијало. Наши асистенти филолози имају руско педагошко образовање, разумеју српски и на јасним примерима лако могу да пренесу граматичке карактеристике српске и руске граматике.

За нас су образовање и искуство наставника од великог значаја. За подучавање није довољно знати језик. Наставник мора бити у стању да јасно објасни и доведе ученике до резултата. Учење других захтева учење.

О нама

Оснивач школе, професор економске теорије, стручњак из области економске и правне експертизе, бивши шеф адвокатске канцеларије у граду Томску Оснивачи школе

Основачи школе

Алексеj Минлигалеjев

Директор школе ЈУМИ, професор руског језика и књижевности, логопед

Jулиа Минлигалеева

Како jе све почело

Каже Јулиа Минлигалеева, директорка школе ЈUMI:
"2015. године сам почела да учим српски након путовања у Црну Гору. И 2021. године, када смо се преселили у Србију, већ сам знала граматику, читала, преводила. Али нисам могла да говорим, нисам имала довољно говорне праксе. Измислила сам циљ – да говорим српски, и пријавила сам се на групну онлајн наставу. После Kовида, било је немогуће наћи школу са „живим“ ученицима и професорима. Сви су учили онлајн. Професори су били Срби, али су говорили руски, па је група стално прелазила на њега, а програм није био прилагођен руском говорнику.

Навикли смо да учимо другачије, тешко нам је да упијамо информације методом „за све“. Као резултат тога, стално сам тражила додатне материјале и покушавала да повучем аналогију са руским језиком како би био јаснији. Али 6 месеци и даље нисам могла да говорим.

Отприлике у то време, наш син Федор је отишао у српску школу, а учитељ српске школе је понудио своје услуге тутора како би се син брже адаптирао. Ми смо се договорили. И после неког времена чули су сина како телефоном говори на српском. У овом тренутку смо се коначно уверили да је учење српског на руском језику неефикасно и сами смо отишли ​​да учимо код учитеља нашег сина.

Овде се појавио други проблем. Учитељ је предавао по школском плану и програму и није познавао методику наставе српског као страног језика. Обука је текла са потешкоћама. Тада сам предложила да нас тутор подучава оним редоследом који бих ја предложила, како бисмо брзо схватили логику. Такође, одмах на часу сам почела да правим граматичке аналогије са руским језиком и постало је лакше да учим градиво. Посветила сам више од 15 година свог живота подучавању других. Помагала сам деци да говоре, помагала свом сину да учи породично образовање, управљала онлајн платформом за учење руског језика и стално тестирала различите наставне методе. И ово искуство и самостално познавање српског језика помогли су да се изгради оптималан систем учења. Почела сам да причам после месец дана, муж после два. Затим смо код нас код куће организовали разговорни клуб са професором српског. Прво су биле 2 особе, затим 10, а до јуна 2022. године смо имали листу чекања за обуку.

Тада смо схватили да нешто треба да се мења. Пронашли смо просторије, отворили школу и почели да тражимо професоре српског са специјалношћу „Српски као страни језик“. Учила сам наставнике како да предају српски језик посебно за оне који говоре руски. Затим смо припремили тим педагошких преводилаца са руског говорног подручја који би помогли ученицима да се прилагоде учионици. И одлазимо.

Шта сад?

Акредитовани смо у образовном систему Србије! Сада можете добити боравишну дозволу до 12 месеци и легално боравити у Србији дуже време. Такође се спремамо да објавимо наш уџбеник за ниво А1 и покренемо апликацију за преглед лекција, извођење вежби и домаћих задатака у погодно време.

Није то био лак пут, али резултати наших ученика су нам увек давали снагу да идемо напред. Лепо је гледати наше ђаке како отварају бизнис у Србији, запошљавају Србе, уписују децу у школу и сами решавају сва своја животна питања, а да не наилазе на потешкоће у комуникацији.

Налазимо се у самом центру

Телефон:
Пошта:
Адреса: